Jubilæumsforeningen Helsingør Bybevaring

I 1973 besluttede byrådet i Helsingør Kommune, at den gamle bykerne i Helsingør skulle bevares og istandsættes i stedet for at blive revet ned og moderniseret.

I dag, cirka 50 år senere, hylder vi denne enestående indsats og arbejder samtidig også for, at den ikke skal blive glemt, og at byrådet og byens borgere også vil bibeholde et stort fokus på bybevaringen i de kommende mange år.

Gå på opdagelse på sitet, hvor du kan se gamle og nye film om bybevaringen,
tage et kig i foto- og materialearkivet (bl.a. med interessante før og nu-billeder)
og læse de mange spændende fortællinger om Helsingør og den gamle bykerne.

Afspil video

Se fx vores intro-film om redningen af Helsingørs gamle bykerne for 50 år siden (klik på billedet herover) eller andre af de spændende film om Helsingør og den historiske bydel.

Se filmene i Filmarkivet

I denne sektion samler vi spændende historier om bevaringen af det gamle Helsingør og den unikke bykerne.

Læs mere i Fortællinger

I Fotoarkivet kan du bl.a. se en række
“før og nu”-billeder, hvor fotos fra 1970’erne og 1980’erne sammenlignes med fotos af  byen 40-50 år senere. 

Se mere i Fotoarkivet

50-året for bevaringen af Helsingørs historiske bykerne

Det er snart 50 år siden, at Helsingør Kommune iværksatte en enestående bybevarende saneringsindsats, som førte til, at Helsingørs gamle bydel – her et halvt århundrede senere – fremstår som en af Nordeuropas bedst bevarede historiske bykerner.

I den anledning søsatte Jubilæumsforeningen Helsingør Bybevaring i 2020 et ambitiøst projekt for at markere byens forbilledlige sanering og forvandling fra industriby til kulturby – og for at sætte fokus på, at denne bybevarende indsats bør fortsætte i årene, der kommer.

Foreningen samarbejder med historikere, arkitekter og lokale museer og søger støtte fra bl.a. Helsingør Kommune, fonde, lokale erhvervsdrivende og andre interesserede, så der kan laves film, udstillinger og forskellige arrangementer i forbindelse med projektet.


  “En fantastisk indsats”

“Det har været et stort privilegium at have deltaget i denne unikke proces i Helsingør siden starten af 1970’erne, hvor byrådet vedtog den skelsættende lokalplan og dermed sikrede byens kulturelle skatte for eftertiden.”

                               Arkitekt Per Godtfredsen

 

Helsingørs spændende historie

Ud over 50-års jubilæet i 2023 for den bybevarende sanering af Helsingørs bykerne fejrer Helsingør i 2026 også sit 600-års jubilæum som købstad.

Byen har udviklet og forandret sig meget gennem årene, og typisk bliver dens historie inddelt i 3 overordnede perioder: sildefiskeriet, sundtolden og det industrielle gennembrud.

Særligt sundtoldsperioden skulle vise sig at få stor betydning for bevaringen af den gamle bykerne. I sig selv havde sundtolden givet byen stor velstand og mange fine bygninger, men paradoksalt nok var det ophævelsen af sundtolden i 1857 og de følgende mange år med nedgang i byens økonomi, der gjorde, at så mange af de gamle huse fik lov at stå og ikke blev erstattet af nye bygninger. 

I slutningen af 1960’erne begyndte industriperioden så småt at rinde ud, og inden for de næste 40 år blev Helsingør gradvist forvandlet til at være en kulturby. Denne periode faldt også sammen med den skønsomme renovering af den historiske bykerne.

IMG_20211216_152032
IMG_20190927_181448
IMG_20211216_152721